ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețurile mari la energie și la produsele alimentare pun la încercare până și cele mai puternice democrații, susține Maia Sandu

15:16 | 05.07.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 iul. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit astăzi în deschiderea celei de-a 26-a ediții a Mesei rotunde anuale pe teme de actualitate economică cu tema „Antiteze, transformări, realizări într-o lume în schimbare”. Evenimentul este organizat la Atena de publicația „The Economist”, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Printre principalele subiecte abordate de șefa statului se numără războiul din Ucraina și consecințele lui socio-economice asupra țărilor vecine și a lumii întregi; nevoia de a reconstrui ordinea globală bazată pe valorile umanității și pe respectarea dreptului internațional; importanța de a le oferi cetățenilor un mediu sigur și pașnic, ca o garanție pentru dezvoltarea individuală și a societăților.

„Am profitat de această largă platformă de discuții pentru a pleda, o dată în plus, pentru încetarea războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei - cea mai mare tragedie a acestui secol, pe care o trăim în timp real cu toții. Am vorbit despre solidaritatea de care au dat dovadă concetățenii noștri față de refugiații ucraineni și despre importanța de a rămâne uniți în continuare, la nivel de țară și la nivelul Europei. Este singura cale să rezistăm în fața crizelor economice, energetice și de securitate care au cuprins întregul nostru continent”, a spus președintele Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a declarat că prețurile mari la energie și la produsele alimentare pun la încercare până și cele mai puternice democrații. „Este nevoie de soluții urgente pentru a opri creșterea galopantă a prețurilor, pentru ca oameni să nu fie nevoiți să aleagă între pâine și libertate”, a menționat Maia Sandu.

„Suntem datori să susținem în continuare Ucraina - pentru că nici o țară, în istoria recentă, nu a suferit și nu s-a sacrificat așa cum o face Ucraina -, să apărăm democrația și să stopăm tendințele autoritare. Acțiunile noastre de azi vor determina viața noastră de mâine”, a mai spus Maia Sandu la Atena.

Foto: Președinție

img22005000

img22005000

img22005000

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!