ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Magistrații au emis mandat de arest pe numele lui Vlad Plahotniuc

18:58 | 05.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 5 iul. /MOLDPRES/. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis astăzi mandat de arest, pentru 30 de zile, pe numele fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, în cadrul dosarului penal „Metalferos”, societate pe acțiuni în care statul deține controlul, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Dosarul „Metalferos” vizează un grup infracțional, liderul căruia a semnat contracte de cumpărare a metalelor feroase și neferoase, cu complicitatea directorului întreprinderii, de la companiile pe care tot el le gestiona prin intermediari. Entităților fictive li se plătea mai mult, comparativ cu alți agenți economici, iar banii ajungeau pe conturilor altor companii.

Fierul era cumpărat de la populație la un preț mic, iar în contractele semnate, prezentate la bancă, era indicat un preț mai mare. Diferența era retrasă în numerar de pe conturile companiilor implicate în schemă, iar prejudiciile aduse ajung la peste 700 de milioane de lei (circa 35 mln de euro). Prin această schemă, compania controlată de stat „Metalferos” a fost delapidată de 736,5 mln de lei.

În 2020, Vladimir Plahotniuc a avut drept de semnătură sau ar fi fost beneficiar la cel puțin trei companii care au câștigat, direct sau indirect, zeci de milioane de dolari în urma semnării unor contracte cu „Metalferos”. 

img22005003

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!