ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost vernisată o expoziție dedicată deportărilor

19:14 | 07.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 iul. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova a organizat ieri expoziția tematică „Destine frânte: deportările din Basarabia”, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, scopul expoziției este de a elucida adevărul istoric despre fenomenul deportărilor prin mărturiile celor care au suferit pe nedrept, supraviețuitori ai Gulagului sau descendenți ai acestora, prezentarea și valorificarea unor lucrări documentare și memorii din colecțiile BNRM.

Sunt expuse circa 100 de documente, printre care: amintirile Eufrosiniei Kersnovski, boieroaică din Soroca, deportată în Siberia în 1941; „Cartea Memoriei”, 4 volume cu numele victimelor supuse represiunilor din localitățile Republicii Moldova; Dumitru Crihan, carte de memorii despre infernul Gulagului „Invitații în iad”; Boris Vasiliev, „Stalin mi-a furat copilăria”; Margareta Cemârtan-Spânu, „Siberia de acasă”; lucrări ale scriitorilor Alexei Marinat („Eu și lumea”), Nicolai Costenco („Din bezna temniței... scrisori din Gulag”), Serafim Saka („Basarabia în Gulag”) ș.a.; ale istoricilor Anatol Petrenco („Teroarea stalinistă în Basarabia”), Valeriu Pasat („Asprul adevăr al istoriei. Deportări de pe teritoriul RSS Moldovenești în anii 40-50”) etc.

Un loc aparte în expoziție îl ocupă 20 de dosare oferite de către Agenția Națională a Arhivelor. Printre ele se regăsesc: Directive și documente cu privire la Operațiunea „SUD”, anul 1949; Documente cu indicații operative privind operațiunea „SUD”; Listele comune ale persoanelor deportate din diferite localități; Listele familiilor îmbarcate în eșalon care urmau să fie deportate.

Expoziția poate fi vizitată până la 6 august.

img22005078

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!