ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

11:14 | 11.07.2022 Categorie: Comunicate

La Valletta s-au desfășurat consultările interministeriale moldo-malteze

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. La Valletta s-au desfășurat consultările politice interministeriale moldo-malteze conduse de secretarul de stat Veaceslav Dobîndă și Claude Bonello, directorul pentru relații externe și afaceri mediteraneene al Ministerului maltez al Afacerilor Externe, Europene și Comerț. 

Reuniunea a prilejuit o trecere în revistă detailată a stadiului actual al cooperării și a perspectivelor de dinamizare și diversificare a relațiilor bilaterale în plan politic, economic și social. Părțile au reafirmat angajamentul pentru aprofundarea dialogului politico-diplomatic, inclusiv prin organizarea pe viitor a vizitelor la nivel înalt. 

Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a subliniat importanța valorificării întregului potențial de dezvoltare a sectorului economic și investițional, dar și posibilele colaborări în sectoarele prioritare precum agricultură, transport, turism, știință și tehnologii. 

Oficialul a exprimat recunoștință pentru sprijinul constant oferit de către Republica Malta pe dimensiunea integrării europene, în special susținerea acordată Republicii Moldova în favoarea obținerii statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. 

În acest context, a fost punctată o serie de obiective ale Republicii Moldova pe termen scurt și mediu privind agenda europeană, precum consolidarea dialogului politic și de securitate cu UE, integrarea economică și sectorială, în special implementarea zonei de liber schimb și integrarea în piața internă a UE, precum și agenda de transformare  digitală. 

Totodată, părțile au realizat un schimb aprofundat de opinii cu privire la evoluțiile din regiune, inclusiv în procesul de reglementare transnistreană și au convenit asupra consolidării cooperării și sprijinului reciproc în cadrul organizațiilor internaționale și regionale. Pe parcursul vizitei la Valletta, secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a avut, de asemenea, o serie de întrevederi cu Glenn Bedingfield, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului maltez, în cadrul căreia a fost abordată oportunitatea extinderii cooperării parlamentare. Totodată, cu Karen Demicoli, director general și Jeffrey Bugeja, director pentru politici de dezvoltare și implementare a programelor, Ministerul Economiei, au fost discutate modalitățile de revigorare a interesului investițional și evaluarea capacităților reale de cooperare în domeniul economic. 

Modalitățile de extindere a spectrului relațiilor bilaterale moldo – malteze au fost examinate în cadrul convorbirii cu Glenn Micallef, șeful Cabinetului prim-ministrului Maltei.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!