ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul și regizorul Petru Vutcărău își sărbătorește ziua de naștere

14:59 | 11.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Cunoscutul actor și regizor de teatru și film Petru Vutcărău, fondator și director artistic al Teatrului Național ”Eugene Ionesco”,  își sărbătorește astăzi ziua de naștere, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1960 în satul Bardar, raionul Ialoveni. În 1979-1980 a fost student la Facultatea de Actorie a Institutului de Stat al Artelor ”Gavriil Musicescu”, clasa profesorului Petru Baracci, iar în perioada 1980-1985 a studiat la Școala Superioară de Teatru ”Boris Șciukin” din Moscova, Facultatea de Actorie, clasa profesorului Anatoli Borisov. În 1985 intră în trupa Teatrului ”Luceafărul” din Chișinău. A urmat Facultatea de Regie de Teatru de la Institutul de Teatru ”Shota Rustaveli” din Tbilisi, Georgia, clasa lui Nugzar Lordkipanidze (1987-1989). În perioada 1988-1989 a fost regizor-rezident la Teatrul Armatei din Moscova (conducător și regizor-șef – Ion Ungureanu).

În anul 1990, împreună cu alți colegi actori, părăsește Teatrul ”Luceafărul” și fondează, la Chișinău, o trupă nouă, numită Teatrul ”Eugene Ionesco”, primul teatru independent din țară, care își stabilește sediul temporar în România, în cadrul Teatrului ”Anton Pann” din Râmnicu-Vâlcea. După cinci luni, teatrul va întreprinde primul turneu prin România (Târgu-Mureș, Oradea, Timișoara, Arad și București), obținând premii la diverse festivaluri de teatru și înregistrează două spectacole din repertoriul său la Televiziunea Română.

După ce revine la Chișinău, devine prim-regizor (1991) și director artistic (1995) al Teatrului ”Eugene Ionesco”. Teatrul a fost oficializat ca instituție de stat, printr-un ordin semnat în septembrie 1991, de către  ministrul Culturii și Cultelor, Ion Ungureanu, cu sediul temporar în incinta Palatului Republicii.

În 1994 Petru Vutcărău a fost unul dintre organizatorii primului Festival Internațional de Teatru – Bienala Teatrului ”Eugene Ionesco”. În calitate de regizor, a montat peste 100 de spectacole, atât în R. Moldova, cât și în alte peste 20 de țări: Franța, Japonia, Italia, România, Rusia, Turcia ș.a.

A jucat roluri în mai multe filme și spectacole. În 1994 a fost distins cu Premiul Național în domeniul artei, literaturii și arhitecturii, pentru rolul lui Extragon din spectacolul ”Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett. În 2011 i s-a conferit titlul onorific ”Artist al Poporului”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!