ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Săptămâna a început cu alerte de pericol de incendiu şi scurgere scăzută

16:22 | 11.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit până pe 16 iulie inclusiv Codul galben de pericol excepţional de incendiu, transmite MOLDPRES. 

Conform meteorologilor, până la această dată, în ţară se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și a culturilor agricole.

La rândul lor, salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Serviciile respective cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt situate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu. Totodată, este recomandată restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

De asemenea, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat până la 19 iulie avertizare hidrologică de scurgere scăzută, în bazinele Prutului, Nistrului, precum şi în râurile mici din ţară.  

„În legătură cu lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în râurile Republicii Moldova se va menține scurgerea scăzută a apei și va constitui: în Prut – 20-30 % din valorile medii multianuale lunare; în râurile mici – 5-25 % din valorile medii multianuale lunare; în râul Nistru (cu excepția afluenților de stânga) - 40-45 % din valorile medii multianuale lunare”, indică instituţia.

În acelaşi timp, autorităţile solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Potrivit SHS, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă valori termice confortabile de până la 30 de grade Celsius, cu cer variabil, şi ploi cu descărcări electrice în regiunea de nord.

Foto simbol

img22005140

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!