ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Turciei a discutat în aceeași zi cu Putin și Zelenski despre deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră

13:36 | 12.07.2022 Categorie: Externe

Ankara, 12 iul. /MOLDPRES/. Zelenski și Putin au purtat luni, 11 iulie, discuții separate cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan despre planurile de redeschidere a unor coridoare pentru exportul în siguranță al grânelor din Ucraina prin Marea Neagră, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Discuțiile cu privire la o înțelegere despre deblocarea porturilor ucrainene sunt ceva mai optimiste după convorbirile telefonice ale lui Erdogan cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

ONU și Turcia încearcă să medieze negocierile cu Rusia și Ucraina pentru ca milioanele de tone de grâne care au rămas în depozitele ucrainene să poată ajunge în țările care au cel mai mare nevoie de ele, precum Egipt, Tunisia și Algeria.

Din cauza grâului din Ucraina furat de ruși, tensiunile dintre țări rămân la cote înalte. Ministerul de Externe ucrainean a acuzat Rusia că ar fi furat cel puțin 400.000 de tone de cereale din țara pe care au invadat-o în luna februarie.

Moscova a informat că discuțiile cu președintele Turciei au avut loc „în ajunul viitorului summit ruso-turc” ce se va desfășura în curând și unde este de așteptat ca Erdogan și Putin să se întâlnească față în față.

În anunțul Kremlinului se mai spunea și că „un schimb de păreri despre situația din Ucraina a continuat, inclusiv în contextul eforturilor coordonate pentru garantarea siguranței de navigare în Marea Neagră și a exporturilor de grâne spre piețele globale”.

Erdogan a vorbit și cu Zelenski despre coridoarele maritime. Președintele Ucrainei a transmis printr-un mesaj pe Twitter că cei doi lideri „au discutat importanța deblocării porturilor ucrainene și continuarea exporturilor de grâne”. Potrivit liderului ucrainean, cele două părți ar trebui „să împiedice Rusia să ne fure cerealele din teritoriile temporar ocupate.”

Ultima parte a mesajului lui Zelenski arată că Kievul este îngrijorat de eforturile Moscovei de a stabili noi rute comerciale care să lege porturile ocupate din Ucraina, precum cele din Berdiansk sau Mariupol, de destinații din străinătate care ar urma să primească grâul ucrainean furat de ruși, precum porturile din Turcia.

Cerealele reprezintă o cincime din toate exporturile Ucrainei.

img22005161

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!