ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a prezentat soluții pentru atenuarea impactului dobânzii în programul ”Prima Casă”

11:27 | 13.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Majorarea ratei dobânzilor pentru creditele active în programul Prima Casă va fi limitată. Ministerul Economiei a elaborat un proiect de lege prin care se propune atenuarea șocului asupra societății, ca urmare a majorării indicelui de referință pentru stabilirea ratei maxime a dobânzii pentru programul ”Prima Casă”, transmite MOLDPRES.

„În condițiile actuale, rata dobânzii a crescut cu 5,35 puncte procentuale, de la 7.37% la 12.72%. Ca urmare a aprobării proiectului de lege, creșterea dată va fi limitată la 4 puncte procentuale pe parcursul a 6 luni, și 6 puncte procentuale pe parcursul a 12 luni consecutive. Astfel, creșterea dobânzii va fi redusă cu 1.35 puncte procentuale sau cu circa un sfert din creșterea aplicabilă conform condițiilor inițiale stabilite de programul ”Prima Casă”. Potrivit viitoarei legi, rata dobânzii va fi revizuită de două ori pe an”, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Sergiu Gaibu, ministru al Economiei.

Suplimentar, până la aprobarea proiectului de lege respectiv, în ședința Comisiei Situații Excepționale, va fi emisă o dispoziție prin care se va stabili limita maximă a ratei dobânzii anuale pentru creditele acordate în cadrul Programului de stat ”Prima Casă”. Valoarea acesteia nu va depăși 11,37%. Adică cu 1.35 puncte procentuale mai puțin decât conform condițiilor standard ale programului ”Prima Casă”. Limitarea dată va fi aplicată începând cu 1 iulie 2022, iar dobânzile sporite vor fi reajustate la prevederile Comisiei Situații Excepționale.

Totodată, pentru cele 4 puncte procentuale de creștere admise, Guvernul dezvoltă un mecanism de compensare a acestei creșteri pentru beneficiarii Programului. Valoarea compensației va fi în mărime de 50% din diferența ratei lunare majorate și ratei lunare anterioare.

”Guvernul actual nu a majorat marja maximă aplicabilă de bănci, aceasta rămânând la nivelul anului 2021. Marja maximă a băncilor, de la 2% la 3%, a fost majorată de Executivul anterior, prin Hotărârea nr. 938 din 2020. Actualul Cabinet de miniștri atenuează deficiențele programului Prima Casă, care, din păcate, supun riscului cetățenii exact în timpurile cele mai dificile”, a rezumat Sergiu Gaibu.

În prezent, programul are 7601 beneficiari.

Foto: ME

img22005194

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!