ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost aprobate scutiri de taxe la importul bunurilor personale pentru moldovenii care se întorc din diasporă

18:43 | 13.07.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Cetățenii Republicii Moldova, care decid să se întoarcă în țară, vor fi scutiți de taxe la importul bunurilor de uz personal și al unui mijloc de transport. În acest sens, Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă ce oferă facilități moldovenilor plecați de mai bine de trei ani, care au un permis de ședere, acte confirmative că au achitat impozite în țara respectivă, precum și permis de conducere valabil pentru categoria din care face parte mijlocul de transport, a relatat agenției MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Scutirea de plata drepturilor de import pentru un mijloc de transport se va aplica pentru mașinile  cu termen de exploatare până la 7 ani, iar valoarea în vamă nu depășește 400 mii de lei. Mijlocul de transport nu va putea fi comercializat, gajat, donat, dat în posesie sau folosință timp de 5 ani. În caz contrar, beneficiarul va achita toate drepturile de import în vigoare la momentul beneficierii de facilitățile respective. 

Agenția Servicii Publice va elibera plăcuțe de înmatriculare distincte pentru automobilele respective, iar în cazul depistării în trafic a unui mijloc de transport introdus cu scutiri, condus de către o persoană terță, alta decât beneficiarul sau soțul/soția, persoana va fi sancționată contravențional, cu achitarea tuturor drepturilor de import.

De asemenea, proiectul mai prevede că persoana va putea solicita și beneficia de facilități doar o singură dată și pentru o singură unitate de transport. Obiectele de uz personal pentru necesitățile casnice vor fi scutite de drepturile de import, la fel, în limita unei unități pentru fiecare tip de obiect. 

Pentru acordarea acestei facilităţi, cetăţenii vor depune o cerere, însoţită de o serie de acte confirmative. 

Foto: Guvern 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!