ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice a fost aprobată de Executiv

19:28 | 13.07.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat, în ședința de astăzi a Guvernului, proiectul de lege privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, elaborat în scopul diminuării impactului creşterii preţurilor la energie asupra consumatorilor vulnerabili, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului. 

Crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice va permite acordarea în factură a compensațiilor lunare pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și energie termică, precum și a unei subvenții pentru înlocuirea electrocasnicelor depășite tehnic și moral cu unele eficiente din punct de vedere energetic.

Pentru obținerea compensațiilor lunare, consumatorii casnici de energie se vor înregistra în Registrul vulnerabilității energetice – un sistem electronic, gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care va permite acumularea datelor necesare pentru încadrarea consumatorilor în una din categoriile de vulnerabilitate energetică. 

Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri care vor fi aprobați de Guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie în consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizat ș.a.

 Foto: Guvern

img22005219

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!