ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

19:44 | 13.07.2022 Categorie: Comunicate

Administratorii autorizați vor fi responsabilizați, pentru a preveni abuzurile

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, un proiect de modificare a Legii cu privire la administratorii autorizați, care are scopul de a responsabiliza profesia de administrator autorizat. 

„Acest proiect este foarte important, anume pentru a preveni și a sancționa abuzurile admise de către administratorii autorizați. În prezent, legislația lasă loc de interpretări privind formularea abaterilor disciplinare ale administratorilor autorizați sau aplicarea sancțiunilor, iar administratorii care intenționat încalcă prevederile legii, aducând prejudicii majore participanților la procesul de insolvabilitate, rămân nepedepsiți. Astfel de practici nu mai pot fi tolerate și trebuie pedepsite”, a spus ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Proiectul de lege propune extinderea subiecților care vor avea dreptul să sesizeze Comisia de autorizare și disciplină în privința faptelor ce pot constitui abateri disciplinare ale administratorilor autorizați. Și anume, orice membru al Comisiei de autorizare și disciplină sau orice persoană care participă la procesul de insolvabilitate va putea înainta Comisiei o sesizare motivată cu privire la faptele necorespunzătoare ale administratorilor autorizați. 

De asemenea, proiectul prevede uniformizarea termenului de prescripție pentru aplicarea sancțiunilor disciplinare în privința administratorilor. Astfel, sancțiunile vor putea fi aplicate în termen de 3 ani de la data săvârșirii tuturor abaterilor disciplinare.

Totodată, se propune o formulare mai clară a abaterilor disciplinare săvârșite de către administratorii autorizați și extinderea cercului de sancțiuni disciplinare care pot fi aplicate. Astfel, se propune includerea suspendării de până la un an sau retragerii licenței, în funcție de gravitatea faptelor săvârșite de către administratorii autorizați. În prezent, astfel de sancțiuni la modul practic sunt imposibil de aplicat.

O altă prevedere se referă la atribuirea către Comisia de autorizare și disciplină a competenței de constatare și sancționare a încălcărilor normelor deontologice comise de către administratorii autorizați.

Proiectul de lege va fi remis Parlamentului pentru examinare și adoptare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!