ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franța marchează Ziua Națională

07:54 | 14.07.2022 Categorie: Externe

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. În Republica Franceză astăzi este marcată Ziua Națională, notează MOLDPRES.

Franța are o suprafață de 643 801 kilometri pătrați și o populație de peste 67 milioane de locuitori. Începând cu anii 1950, Republica Franceză s-a angrenat în construcția Uniunii Europene. Ea este o putere nucleară, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și membru NATO. De asemenea, Franța este membră a G7, G20, a zonei euro, a spațiului Schengen și găzduiește sediile Consiliului Europei, Parlamentului European și al UNESCO. Franța este a doua putere economică europeană și a cincea putere economică mondială. Franța joacă un rol important în istoria mondială prin intermediul influenței exercitate de cultura sa, de limba sa și de valorile democratice, seculare și republicane pe care le-a promovat în ultimele două secole. Țara deține un patrimoniu arhitectural bogat, mărturie a unei lungi istorii și a întâlnirii mai multor curente diferite. 

Exportă automobile, aparataj electronic, textile, confecții, minereuri de fier, aluminiu, bauxită, grâu, zahăr, vinuri și produse alimentare. Importă materii prime industriale și combustibili. Comerț exterior cu Germania, Marea Britanie, SUA, Belgia, Spania, Italia, Elveția, Japonia și alte țări.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și R. Franceză au fost stabilite la 11 martie 1992. Ambasadorul Moldovei în Franța este Corina Călugăru, iar Ambasadorul Franței la Chișinău – Graham Paul.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerțului exterior (fără a se ține cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Franța, în perioada ianuarie-noiembrie 2020 a înregistrat suma de 135,1 mln dolari SUA (cu 18,75% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019). Exportul de mărfuri realizat în perioada ianuarie - noiembrie 2020 a înregistrat suma de 27,058 mln dolari SUA. Importul de mărfuri efectuat în perioada ianuarie - noiembrie 2020 din Franța în Republica Moldova a însumat 108,051 mln dolari SUA. După valoarea volumului schimburilor comerciale, înregistrat în perioada analizată, Franța se situează pe locul 11 la nivel mondial printre principalii parteneri comerciali ai țării noastre, cu o pondere de 1,89%. Prin intermediul programelor Agenției Franceze pentru Dezvoltare (AFD), partea franceză contribuie la dezvoltarea economică, oferind asistență pentru implementarea politicilor publice și de dezvoltare durabilă, iar pe 1 februarie curent, la Chișinău și-a început activitatea un oficiu AFD. 

img22005215

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!