ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a ratificat Memorandumul privind asistența macrofinanciară de 150 mln de euro din partea UE

11:00 | 14.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul a ratificat astăzi Memorandumul de înțelegere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară în sumă de 150 de milioane de euro pentru țara noastră, transmite MOLDPRES.

Asistența macrofinanciară din partea UE are două componente: 30 mln de euro – grant și 120 mln de euro – împrumut. Ajutorul financiar va fi acordat pentru a acoperi necesitățile bugetare ale R. Moldova și este complementar resurselor furnizate de instituțiile financiare internaționale și donatori pentru programul de reformă a țării. Domeniile cheie ale reformelor finanțate sunt sectorul energetic, lupta împotriva corupției, statul de drept, guvernarea sectorului financiar și public, climatul de afaceri. Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.

Totodată, Legislativul a ratificat Acordul de grant privind asistența macrofinanciară pentru suma de 30 mln de euro și Acordul de facilitare de împrumut dintre R. Moldova, UE și Banca Națională a Moldovei pentru suma de 120 mln de euro.

Parlamentul European și Consiliul UE au adoptat, la 6 aprilie 2022, decizia privind acordarea asistenței macrofinanciare Republicii Moldova, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și al gestionării crizei gazelor și redresării economice de după pandemia de Covid-19. Memorandumul de înțelegere dintre R. Moldova şi UE a fost semnat la Bruxelles, pe 22 iunie curent.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!