ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Judecarea cauzelor penale va putea fi făcută în lipsa persoanei

11:37 | 14.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. Judecarea cauzelor penale va putea fi făcută în lipsa persoanei vizate, dacă aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată. Prevederea este inclusă într-un proiect de lege adoptat astăzi în lectură finală de către Parlament, relatează MOLDPRES.

Documentul vizează procedura de punere sub învinuire în lipsa persoanei, precum și judecarea cauzei în lipsa inculpatului, pentru cazurile în care acesta se sustrage de la urmărirea penală sau se eschivează de la participarea la procesul de judecată. Totodată, proiectul prevede și confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective, dacă acest lucru va fi prevăzut în sentința de condamnare.

În același timp, modificările legislative oferă un șir de garanții procesuale, cum ar fi dreptul persoanei condamnate în lipsă de a solicita reluarea cauzei penale, dacă va depune personal sau prin intermediul unui apărător o cerere în acest sens către organele competente. Astfel, se garantează dreptul persoanei la un proces echitabil și cel de a se apăra.

Foto: Parlament

img22005241

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!