ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost extinsă perioada în care tatăl își poate lua concediul de paternitate

13:23 | 14.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul a adoptat astăzi extinderea de la 56 de zile până la 12 luni a perioadei în care tatăl poate să-și ia concediul de paternitate, transmite MOLDPRES.

Inițiativa legislativă are drept scop asigurarea echilibrului între muncă și viața de familie, precum și acordarea mai multor opțiuni de implicare a taților în îngrijirea copilului.

Totodată, proiectul prevede acordarea dreptului de a partaja concediul de îngrijire a copilului între soți. Indemnizația se va calcula în funcție de salariul celui care este în concediu.

La fel, Parlamentul a instituit o nouă opțiune pentru acordarea indemnizației de îngrijire a copilului. Părintele care iese în concediu va putea opta pentru o indemnizație de 90% din salariul pe ultimele 12 luni, dacă alege să o ia până la vârsta de 1 an și 2 luni a copilului. Totodată, rămân valabile opțiunile existente – 3 ani de indemnizație – cu 30% din salariu, sau până la 2 ani și 2 luni.

Documentul a fost adoptat în lectură finală cu votul a 77 de deputați.

Foto simbol

 

img22005248

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!