ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu a mulțumit UE pentru că a deschis și mai mult piața sa pentru produsele moldovenești

17:05 | 19.07.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de mulțumire la adresa statelor membre ale UE după ce ieri Consiliul European a decis să deschidă și mai mult piața sa pentru produsele moldovenești, relatează MOLDPRES.

„Uniunea Europeană este principală piață unde vindem produsele noastre - acolo pleacă 65% din exporturile moldovenești. Am reușit să ajungem pe această piață datorită relațiilor tot mai strânse cu UE și condițiilor favorabile de acces oferite de Acordul de Liber Schimb. Pentru a ne ajuta să trecem mai ușor peste criza declanșată de războiul din Ucraina, Uniunea Europeană a decis să deschidă și mai mult piața sa pentru produsele moldovenești, oferindu-ne posibilitatea să exportăm în țările UE cantități mai mari fără să achităm taxe vamale”, a spus șefa statului.

Potrivit Președintelui, de aceste facilități vor beneficia exportatorii de roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. „Le mulțumesc statelor membre UE pentru decizia de ieri a Consiliului European - este un gest de solidaritate care ne arată că în aceste timpuri complicate nu suntem singuri”, a menționat Maia Sandu.

„Piața europeană este o piață mare, stabilă, bogată și previzibilă, unde putem exporta tot mai mult dacă investim în calitatea produselor noastre, dacă suntem competitivi. Iar creșterea exporturilor înseamnă creșterea veniturilor companiilor moldovenești, a salariilor și a numărului locurilor de muncă, a impozitelor plătite în bugetul țării și, respectiv, creșterea resurselor disponibile pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor”, a conchis șefa statului.

Consiliul European a adoptat ieri decizia de a susține poziția Parlamentului European privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului dintre UE și R. Moldova, astfel încheindu-se etapele procesului decizional. Cotele de export pentru unele produse agricole moldovenești au fost majorate, unele chiar dublate.

img22005376

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!