ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un pictor stabilit în București a vernisat o expoziție la Chișinău

18:45 | 19.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul ”Hortus Conclusus” (”Grădini Misterioase”) a artistului plastic Vadim Crețu, originar din R. Moldova, stabilit de mai mulți ani la București, a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 21 de lucrări. Solicitat de agenție, Vadim Crețu a afirmat că inițial, expoziția a fost prezentată la București, apoi la Sibiu și Brașov, după care a ajuns la Chișinău. ”Pe această cale îi mulțumesc directorului MNAM, Tudor Zbârnea, pentru faptul că expoziția mea a ajuns la Chișinău. Crezul meu de artist  este cel al unui artist solitar, un tradiționalist în adevăratul sens al cuvântului, dorindu-mi să nu fiu înregimentat în șabloane stilistice. Încerc, prin ceea ce realizez, să le arăt și altora lumea din jur,  așa cum o percep eu, cu misterele pe care eu cred și simt că ea le ascunde. Am convingerea că există mai multe uși prin care se poate pătrunde în esența lucrurilor aparent banale din cotidian. Eu încerc să ofer cheia doar către una dintre ele. Și mulțumirea este nemărginită dacă picturile mele reușesc să bucure oamenii, să le schimbe starea sufletească în bine, să le aducă zâmbete și dorința de a trăi frumos”, s-a confesat Vadim Crețu.

Potrivit directorului instituției, Tudor Zbârnea, Vadim Crețu nu se îndepărtează de tradiție și este un artist care atrage atenția prin ceea ce creează.

Vadim Creţu s-a născut la 9 martie 1970 în orașul Bălți. În 1989 a absolvit Colegiul de Arte Plastice  ”Alexandru Plămădeală” din Chișinău și în 1996 Academia de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice (specializarea pictură), la clasa maestrului Ştefan Câlţia. După terminarea facultății activează (1996-1998) în calitate de preparator la Universitatea de Artă din București, Facultatea Foto-Video, apoi asistent la Institutul Spiru Haret, catedra de arhitectură. Începând cu anul 1998 este liber profesionist, colaborând cu Galeria Van Rijn din Paris. Lucrările sale se regăsesc în colecții private din China, Franţa, Germania, Grecia, Italia,  România etc. În anul 1995 a beneficiat de Bursa Lion Club oferită de Institutul de Arhitectură din Darmstadt – Germania, în 2017 i s-a acordat Diploma de Excelență a Ministerului Culturii al Republicii Moldova pentru participarea la Bienala Internațională de Pictură organizată de MNAM, Chișinău, iar în 2021 a primit Medalia Regală pentru Loialitate oferită de Majestatea Sa Margareta.

Expoziția va fi deschisă timp de o lună.

img22005377

img22005377

img22005377

img22005377

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!