ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Agriculturii va lua mai multe decizii pentru a remedia situaţia din sector

13:06 | 20.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor. Părțile au abordat un set de probleme din sectorul agricol, generate de seceta din anul curent, transmite MOLDPRES.  

Producătorii agricoli au înaintat un șir de revendicări, printre cele mai importante fiind: restabilirea funcționalității sistemelor de irigare, sporirea accesului fermierilor la apele de suprafață, declararea stării de urgență în agricultură, scutirea de taxe și penalizări pentru prelungirea termenului de rambursare a creditelor acordate fermierilor afectați de secetă.

În context, ministrul de resort Vladimir Bolea a declarat că până la sfârșitul săptămânii curente vor fi luate un șir de decizii și ulterior vor fi implementate acțiunile urgente pentru a ajuta sectorul agricol să iasă din impas.

 „Irigarea reprezintă o componentă indispensabilă dezvoltării sectorului agricol și obținerii unei productivități înalte. Randamentul culturilor cerealiere a scăzut în acest an din cauza fenomenelor meteorologice extreme. Suntem în strâns dialog cu toate autoritățile publice pentru a reuși în timp optim transmiterea a șapte sisteme de irigare în folosință către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI). Totodată, în următoarele zile voi avea o întrevedere cu reprezentanții instituțiilor financiare pentru a conveni asupra amânării anumitor plăți ale producătorilor agricoli. Astfel, în contextul excepțional, până la final de săptămână, vom purta discuții și consultări cu toate instituțiile relevante și vom anunța despre pașii imediați ce vor fi parcurși pentru a diminua efectele secetei. În prezent avem întrevederi cu partenerii externi în scopul obținerii unor linii noi de finanțare menite să fortifice activitățile agricole”, a rezumat Vladimir Bolea.

Foto: MAIA

img22005401

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!