ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reglementarea conflictului transnistrean s-a aflat în centrul atenției întrevederilor vicepremierului Oleg Serebrian cu oficialii europeni

12:55 | 20.07.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o serie de întrevederi la Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Directoratul General pentru Vecinătate și Extindere (DG NEAR) al Comisiei Europene. De asemenea, a participat la reuniunea Comitetului Politic și de Securitate al Consiliului UE (COPS), comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare. 

În discuție cu Secretarul General SEAE Stefano Sannino a fost analizată detaliat situația în procesul de reglementare transnistreană și impactul războiului din Ucraina asupra acestuia. Vicepremierul Oleg Serebrian a remarcat importanța sporirii treptate a rolului UE în procesul de soluționare, atât în plan politic cât și din punct de vedere al expertizei europene pe dosare sectoriale de actualitate. Secretarul General Stefano Sannino a reiterat disponibilitatea UE de a contribui la consolidarea rezilienței Republicii Moldova în fața provocărilor, inclusiv prin sporirea cooperării în sfera securității și apărării. Adițional, vicepremierul a discutat cu Michael Siebert, Directorul pentru Europa de Est și Asia Centrală din cadrul SEAE, dinamica în formatele existente de negocieri și perspectiva acestora. 

Creșterea rolului UE a fost examinată și cu Directorul pentru Vecinătatea estică din cadrul DG NEAR Lawrence Meredith. A fost apreciată contribuția adusă de-a lungul anilor de către EUBAM în sporirea securității la frontiera moldo-ucraineană, remarcându-se importanța alocării resurselor adiționale pentru întărirea capacităților autorităților naționale în gestionarea crizei refugiaților. Evaluând pozitiv contribuția măsurilor de consolidare a încrederii sprijinite de UE, viceprim-ministrul Oleg Serebrian a subliniat necesitatea conectării mai substanțiale a acestora la procesul de reglementare a conflictului transnistrean. 

De asemenea, oficialul moldovean a participat la reuniunea Comitetului Politic și de Securitate al Consiliului UE (COPS) – organ responsabil de coordonarea subiectelor de politică externă și de securitate a statelor membre ale UE. Vicepremierul a informat despre principalele tendințe în procesul de reglementare, confirmând atașamentul Republicii Moldova pentru reglementarea pașnică și cuprinzătoare a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Răspunzând la multiple întrebări ale reprezentanților statelor membre ale UE, vicepremierul Oleg Serebrian a remarcat că, în pofida riscurilor sporite, situația pe teren rămâne stabilă. A fost exprimată speranța că procesul de reglementare va putea fi dinamizat, UE urmând să aibă un rol mai vizibil și influent. A fost remarcată și importanța monitorizării mai intense a derapajelor în domeniul drepturilor omului din regiunea transnistreană.    

Foto: Biroul politici de reintegrare

img22005402

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!