ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție aniversară a artistului plastic Lică Sainciuc a fost vernisată la un muzeu din capitală

19:51 | 20.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi expoziția cu genericul ”Lică Sainciuc. Pictura anilor 1970”,  la 75 de ani de la nașterea cunoscutului arhitect, artist plastic, designer grafic, grafician, istoric de artă, cineast, om de cultură, activist al vieţii publice din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că expoziție cuprinde 21 de lucrări de pictură și acuarelă. ”Lică Sainciuc este un artist care a fost perfect ancorat în tendințele estetice ale vremii. Această coerență dintre pictură și acuarelă ne demonstrează capacitatea unui artist foarte viguros”, a constatat Tudor Zbârnea.

Potrivit președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, Lică Sainciuc este un artist intelectual prin excelență. În semn de recunoștință pentru contribuția adusă la dezvoltarea artei naționale, ea i-a înmânat medalia ”Mihai Grecu” și diploma de onoare a UAP pentru promovarea valorilor intelectuale, artistice și morale. La rândul său, criticul de artă Tudor Stăvilă a remarcat că Lică Sainciuc este un artist polivalent, iar scriitorul Vladimir Beșleagă a subliniat că este o expoziție impresionantă, în care a văzut o mare continuitate a picturii universale.

Lică Sainciuc s-a născut în 1947 la Chișinău, în familia pictorilor Valentina Rusu-Ciobanu și Glebus Sainciuc, fiind unicul lor copil. În 1971 a absolvit Institutul Politehnic din Chişinău, Secţia Arhitectură. Începând cu anii 1970 Lică Sainciuc se consacră picturii, iar în 1975 devine membru al UAP din Moldova. În perioada 1992-1996 a fost preşedinte al UAP. Începând cu 1972 activează în domeniul picturii de şevalet şi al artei teatral-decorative, elaborând scenografia şi păpuşile pentru mai multe spectacole. Artistul a ilustrat peste 100 de volume, printre care şi cărţi de folclor pentru copii. Un eveniment important în activitatea sa este ilustrarea cărţii ”Albinuţa” de Grigore Vieru (1973-1974) care a fost apreciată la nivel naţional şi internaţional. Lucrările lui Lică Sainciuc au fost prezentate la mai multe expoziţii. În 2010 Lică Sainciuc a fost distins cu ”Ordinul de Onoare”, iar în 2019, prin Hotărâre de Guvern, a primit Premiul Național al Republicii Moldova.

Expoziția va fi deschisă până la 28 august.

img22005413

img22005413

img22005413

img22005413

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!