ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Camerei de Comerț și Industrie

12:42 | 21.07.2022 Categorie: Comunicate

750 de companii din Moldova participă la un studiu amplu despre barierele netarifare în comerț

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Centrul de Comerț Internațional (ITC) realizează cel mai amplu sondaj în rândul antreprenorilor din Moldova, care are ca scop identificarea obstacolelor în calea comerțului internațional de mărfuri și servicii.

750 de companii – importatori și exportatori de mărfuri și servicii sunt intervievați despre provocările cu care se confruntă, precum reglementările și cerințele excesive, proceduri complicate de obținere a actelor  permisive, restricțiile și prohibițiile la import/export, procedurile de control și alte formalități care îngreunează comerțul transfrontalier.

Obiectivul principal al sondajului este de a sistematiza percepțiile întreprinderilor cu privire la bariere împovărătoare și obstacolele pentru comerțul cu mărfuri (la nivel de produs, țară parteneră și măsura netarifară), precum și comerțul cu servicii unde sunt intervievate companiile din 3 domenii – tehnologiile informației și comunicațiilor, transport, logistică și turism.

Până în prezent, echipa CCI a RM, formată din experți și specialiști din toate filialele instituției, a realizat cu succes primele 500 de interviuri.

Răspunsurile companiilor sunt strict confidențiale și se înregistrează pe o platformă specializată a ITC, ce permite efectuarea analizelor calitative a datelor.

Metodologia și chestionarele utilizate, permit colectarea celor mai relevante informații despre bariere, care au impact direct asupra businessului, iar sistemul de clasificare internațională a acestora, permite obținerea datelor valoroase de importanță majoră nu doar la nivel național dar și cel regional.

Nota: Această activitate se realizează de către CCI a RM în parteneriat cu ITC, în cadrul proiectului regional, la care participă și alte țări din parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia,
Moldova).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!