ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O companie autohtonă a primit bani de la Guvernul SUA pentru sisteme fotovoltaice

15:12 | 21.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. O companie agricolă din Republica Moldova a obținut, în permieră, finanțare pentru procurarea echipamentelor fotovoltaice în cadrul programului "Susținem tranziția către economia verde", prin intermediul proiectului Tehnologiile Viitorului, implementat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), transmite MOLDPRES cu referire la un comunicat de astăzi al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Monicol este primul beneficiar al programului de finanțare a panourilor fotovoltaice - Innovate Moldova Agritech - lansat de Agenția pentru Dezvoltare si Modernizare a Agriculturii în parteneriat cu Programul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

Astăzi compania beneficiară a semnat un acord de grant în valoare de două sute de mii de lei (cca zece mii de euro), acordați de Proiectul Tehnologiile Viitorului. „Monicol va instala, la unitatea de producere, 482 de  panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 198 kW, care va reduce cu 50% costurile totale de energie substituind cu energie verde”, indică USAID.

Monicol SRL a fost creată în 2001 și este producător de nuci organice și fructe uscate. Compania exportă produsele sale în 15 state, printre care Germania, SUA, Singapore, Elveția. În 2020 Monicol a devenit membru al Consiliului Internațional de Nuci și Fructe Uscate.

Programul de finanțare pentru producătorii agricoli în achiziționarea echipamentelor fotovoltaice „Susţinem tranziţia către economia verde” a fost lansat în aprilie. Agricultorii pot beneficia de suport în mărime de 50% din costul investiției, dar nu mai mare de 2, 5 mln de lei per beneficiar. Adițional, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, beneficiarii pot accesa granturi de până la 200 de mii de lei, maxim 20% din costul proiectului. Echipamentele fotovoltaice sunt achiziționate cu TVA cota zero, fără gaj.

Foto: USAID

img22005444

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!