ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii care muncesc în Spania vor beneficia de pensii

10:40 | 22.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 22 iul. /MOLDPRES/. Cetățenii din Republica Moldova, care sunt încadrați în câmpul muncii sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Spaniei vor putea beneficia de pensie din această țară, la atingerea vârstei de pensionare, transmite MOLDPRES.

R. Moldova şi Spania au semnat Acordul în domeniul securităţii sociale și Aranjamentul administrativ pentru aplicarea acestuia. Scopul documentelor este asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state, care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din cele două țări.

Tratatele garantează cetăţenilor R. Moldova şi Spaniei dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale, oferită din partea statului unde a lucrat legal. Fiecare țară va aplica legislaţia naţională în domeniu și pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

Documentele urmează a fi ratificate de către ambele state. R. Moldova a semnat Acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale cu 14 state - Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Turcia și Ungaria. Totodată, alte două Acorduri semnate cu Grecia și Italia urmează a fi ratificate. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!