ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Ne dorim ca ODA să devină o punte între stat și antreprenori”, a declarat Natalia Gavrilița

20:15 | 22.07.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 iul. /MOLDPRES/. Astăzi a fost lansată Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), creată în urma reorganizării Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). La evenimentul de lansare, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că restructurarea instituției presupune implementarea unor programe moderne, creșterea transparenței în acordarea granturilor și o abordare strategică nouă, cu accent pe suportul financiar, logistic și tehnic oferit celor care pornesc sau dezvoltă afaceri, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

„Ne dorim ca ODA să devină o punte între stat și antreprenori și să fie cu adevărat proactivă în identificarea potențialului antreprenorial al cetățenilor noștri de orice vârstă, din orice regiune a țării, din orice domeniu de activitate. Guvernul crede în potențialul antreprenorilor acestei țări, iar acesta poate fi valorificat pe deplin prin implicarea autorităților în momentele-cheie de dezvoltare a afacerilor”, a spus Natalia Gavrilița.

Potrivit prim-ministrului, una din sarcinile ODA ține de eficientizarea conexiunii dintre potențialul de suport pe care Moldova îl poate primi de la partenerii externi și potențialul uman al țării. Această organizație va lucra pe principii noi, cu procese moderne de luare a deciziilor și cu un buget majorat de Guvern, de la 140 la 340 de milioane de lei. De asemenea, datorită cooperării strânse cu Uniunea Europeană, Executivul a întreprins și alte acțiuni pentru a face țara noastră mai atractivă pe plan investițional. Astfel, au fost majorate cotele de export la o serie de produse agroalimentare, a fost liberalizat transportul rutier, iar, în urma deciziei de astăzi a Cabinetului de miniștri, întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de granturi pentru modernizarea utilajului de producție și acțiuni de eficiență energetică.  

„În pofida perioadei dificile pe care o traversăm, sunt oportunități pe care nu trebuie să le ratăm. Schimbările vor fi complexe și pe termen lung în toate domeniile, iar ODA poate juca un rol fundamental în domeniul economiei și dezvoltării afacerilor”, a adăugat prim-ministrul.

Prezent la eveniment, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat că întreprinderile mici joacă un rol esențial în construirea economiilor moderne, iar țara noastră va fi ajutată în continuare în dezvoltarea acestora: „Odată cu noul statut al Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va continua să sprijine programele de suport pentru IMM-uri și noua Organizație pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru a contribui la o economie mai puternică a țării și la bunăstarea cetățenilor săi."

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a menționat că reorganizarea produsă a fost absolut necesară pentru a lărgi mandatul instituției și a găsi soluții viabile pentru susținerea și impulsionarea sectorului privat al economiei naționale: „Asistăm la încununarea unui efort mare făcut împreună cu experții și partenerii noștri internaționali. Este o restructurare în profunzime a organizației, nu doar un rebranding. Ne-am propus să ajutăm mai mult antreprenorii pentru a depăși perioada de criză prin care trece nu doar țara noastră, dar întreaga omenire. Ba mai mult, vrem să creștem numărul antreprenorilor, să dezvoltăm programe și sectoare noi care, ca rezultat, să genereze locuri de muncă”.

La rândul său, Dumitru Pîntea, directorul interimar ODA, a menționat că noua instituție își propune să fie una puternică, cu o guvernanță modernă, capabilă să vină cu soluții clare pentru antreprenori, mai ales în perioade de criză. „Guvernanța instituției va fi aliniată la cerințele și principiile moderne pentru a asigura transparență sporită, procese mai eficiente și capacitate de absorbție extinsă a finanțărilor partenerilor externi. Vom oferi un spectru mai larg de programe și o asistență de un nivel mai înalt la pregătirea proiectelor investiționale pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a afacerilor, de la lansare până la internaționalizarea acestora”, a spus Dumitru Pîntea. 

Foto: Guvern

img22005496

img22005496

img22005496

img22005496

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!