ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Naistul Vasile Iovu își sărbătorește ziua de naștere

07:40 | 24.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 iul. /MOLDPRES/. Cunoscutul naist Vasile Iovu, solist-instrumentist al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, Artist al Poporului, îşi sărbătorește astăzi cea de-a 72-a aniversare, informează MOLDPRES.

Vasile Iovu s-a născut în 1950 la Bardar, Ialoveni. Din 1960 până în 1967 studiază flautul la Şcoala de Muzică din Chişinău. Între anii 1967-1971 îşi continuă studiile la Academia de Muzică „Gavriil Musicescu”.

În 1966, în ultimul an de școală, este invitat de către Dumitru Blajinu în orchestra „Veselia”. După absolvirea facultăţii, colaborează cu mai multe formaţii: „Mioriţa”, „Moldoveneasca”, Orchestra simfonică a Filarmonicii Naţionale şi cea a Comitetului de Stat pentru Televiziune şi Radiodifuziune.

Din 1972 Vasile Iovu este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Naţionale, astăzi a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici” din Chişinău.

Vasile Iovu este primul naist profesionist din R. Moldova, primul profesor de nai, fondatorul clasei de nai la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Pe parcursul activității sale a creat o adevărată „Academie a Naiului”, educând o pleiadă întreagă de tineri interpreţi.

A efectuat turnee artistice în peste 35 de ţări și este autor a peste 200 de lucrări scrise, aranjate şi interpretate.

În anul 2000, lui Vasile Iovu i-a fost conferit „Ordinul Republicii” și Premiul Naţional. În 2015, a fost distins cu ordinul ”Meritul Cultural” al României. Vasile Iovu este cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!