ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe instituții din Chișinău s-au conectat la un sistem de monitorizare a consumului de energie

09:57 | 25.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. Opt școli, patru grădinițe, trei clădiri administrative, un spital și un teatru din municipiul Chișinău s-au conectat la EMIS – un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie electrică, termică, gaze naturale, apă caldă și rece. Aceasta a fost posibil datorită susținerii oferite de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, prin proiectul său „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” finanțat de Facilitatea Globală de Mediu, prin intermediul Green City Lab Moldova, transmite MOLDPRES.

Platforma EMIS permite stocarea datelor lunare de consum și compararea indicatorilor energetici pentru diferite perioade ale zilei, lunii sau ale anului. În funcție de datele înregistrate, administrația instituțiilor poate să observe când consumul de resurse a fost făcut ineficient și să întreprindă măsuri. Pentru aceasta, în cele 17 clădiri publice au fost instalate peste 80 de contoare inteligente. Datele privind resursele utilizate sunt transmise automat pe platforma web EMIS, care permite monitorizarea de la distanță și în timp real a consumului. Totodată, sunt generate alerte atunci când consumul de energie sau apă crește brusc.

„De exemplu, în timpul nopții, unele instituții pot să reducă nivelul de căldură, dacă aceasta le permite profilul de activitate. La fel, poate fi eficientizat consumul de apă și energie electrică. Scopul nostru este să reducem consumul de energie și să oferim maxim suport instituțiilor care vor să facă management energetic. Mecanismul de monitorizare a consumului de energie urmează să fie extins la nivel național și poate fi utilizat atât pentru sectorul public, cât și pentru sectorul privat”, spune Irina Apostol, dezvoltatoarea EMIS din cadrul Green City Lab Moldova.

EMIS a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în anul 2006, unde a fost replicat în peste 13.000 de clădiri publice. Ulterior, modelul EMIS a fost adaptat și în alte țări.

„Dacă este folosit corect, acest sistem poate să genereze economii de la 5 la 15% din consumul de resurse. Monitorizarea datelor despre consumul de energie și apă poate să ajute managerii instituțiilor publice să întreprindă măsuri de eficientizare a managementului energetic, iar ca rezultat să economisească resurse financiare”, a rezumat Alexandru Rotaru, managerul de proiect la PNUD Moldova.

Foto: PNUD

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!