ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Ianoș Țurcanu își sărbătorește ziua de naștere

13:16 | 26.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Scriitorul Ianoș Țurcanu, deținător al mai multor premii literare, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, relatează MOLPDRES.

S-a născut în 1951 în satul Pelinia, raionul Râşcani. A absolvit Colegiul de medicină din Bălţi (1970), Institutul de Medicină din Krasnodar, Rusia (1976) şi Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1980). A activat la Centrul de pregătire şi antrenamente speciale ale piloţilor şi cosmonauţilor din orașul Soci, Rusia (1976-1980). În 1992 revine în Republica Moldova, fiind angajat la Direcţia Cultură a Primăriei Chişinău.

A debutat editorial în 1993 cu volumul de versuri pentru copii „Verde împărat”, urmat de cartea „Oglinda fermecată” (1994), distinsă cu Premiul Salonului Internaţional de Carte (1995). A semnat mai multe volume de versuri, printre care: „Oră de anatomie”, „Contur”, „Apropo”, „Linişte nu va mai fi”, „Tatuaje pe nisip”, „Oglinda stranie” ş.a. A scris peste 800 de texte de cântece de muzică ușoară, populară, romanțe și cântece pentru copii. Creații ale sale au fost traduse în limbile engleză, franceză, germană, italiană, rusă și ucraineană.

Ianoş Ţurcanu a fost distins cu premii, diplome şi medalii la diverse concursuri literare din R. Moldova şi România. În 2010 a fost decorat cu medalia „Mihai Eminescu”.

img22005565

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!