ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În ultimele 24 de ore, au fost anunțate alerte cu bombă în 43 de locații

15:01 | 26.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. În ultimele 24 de ore, poliția a înregistrat două alerte false privind plasarea obiectelor explozive în 43 de locații, dintre care 23 în Chișinău, 13 în Bălți și șapte în UTA Gagauz-Yeri, transmite MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului General de Poliție (IGP), autorul unui apel a fost identificat și este cercetat de către organul de urmărire penală.

De la începutul anului curent, s-au înregistrat 43 de comunicări mincinoase privind plasarea obiectelor explozive în 207 locații. Oamenii legii au acumulat probatoriul pe toate cazurile înregistrate și l-au transmis Procuraturii Generale.

Astfel, poliția a investigat originea semnalărilor, atât telefonice cât și prin intermediul poștei electronice. Apelurile telefonice s-au dovedit a fi din țară, iar mesajele transmise pe adresa electronică - din afara republicii, fapt care presupune implicarea în procesul de investigare a organizațiilor internaționale de suport. 

Conform Codului Penal, persoana care se face vinovată de comunicarea mincinoasă cu bună știință despre pregătirea unor explozii riscă amendă de la 27500 (circa 1375 de euro) până la 42500 de lei, 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la 2 ani.

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de lege privind sporirea pedepsei cu închisoare și mărirea amenzilor pentru cei care anunță în fals amplasarea obiectelor explozive. Astfel, ministerul propune o pedeapsă cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei, până la un maxim de 150 de mii de lei. De asemenea, modificările prevăd, în circumstanțe grave, ca  pedeapsa să fie de până la 12 ani de închisoare.

img22005569

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!