ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În acest an va fi lansat Programul Național “Moldova Creativă”

16:20 | 26.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Culturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova și Ambasada Suediei la Chișinău în parteneriat cu COR Creative Industries Association in Moldova, dezvoltă Programul Național Moldova Creativă, parte a Planului de Acțiuni al Guvernului pentru anul curent, informează MOLDPRES.

Solicitat astăzi de agenție, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că ieri a participat la sesiunea de prezentare a primelor concluzii premergătoare pregătirii Programului Național „Moldova Creativă”, a rezultatelor interviurilor realizate cu autoritățile publice centrale și locale din sector, mediul de afaceri, academic, societatea civilă, dar și de trasare a pașilor următori de întreprins.

”Programul, creat în premieră pentru R. Moldova, își propune să dezvolte o economie creativă competitivă, incluzivă și durabilă, generând beneficii sociale, economice și de mediu. Programul va impulsiona dezvoltarea industriilor creative din țară și va poziționa R. Moldova drept un centru (hub) de servicii și produse creative, crea-tech, acțiuni culturale inovative și de înaltă calitate, a precizat Sergiu Prodan.

Potrivit sursei citate, Republica Moldova beneficiază de expertiză internațională în crearea Programului Moldova Creativă. Compania britanică Tom Fleming Consulting asistă țara noastră în acest proces. Tom Fleming Company a susținut mai multe state în dezvoltarea de strategii culturale și creative, precum  Georgia, Grecia, Norvegia, Turcia, Ucraina ș.a.

Industriile creative din R. Moldova sunt reprezentate de peste 2000 de întreprinderi cu 10 000 de angajați, 2500 de liber profesioniști, cu activități economice în domeniile design, publicitate, media digitală, arhitectură, muzică, cinematografie, teatru, animație, editări de cărți și jocuri, realitate virtuală şi augmentată (RA/RV). În 2020 veniturile celor peste 2.000 de companii din sectorul creativ s-au cifrat la 150 de milioane de dolari.

img22005574

img22005574

img22005574

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!