ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Orașul Herson este practic izolat de către forțele ucrainene

12:17 | 28.07.2022 Categorie: Externe

Londra, 28 iul. /MOLDPRES/. Mii de soldaţi ruşi staţionaţi lângă fluviul Nipru se află într-o situaţie "foarte vulnerabilă" din cauza acțiunilor de contraatac ucrainene care practic au izolat orașul Herson ocupat de trupele Rusiei, au declarat joi, 28 iulie, responsabili din Ministerul Apărării de la Londra şi din serviciile de informaţii britanice, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Kievul a dat clar de înţeles că planifică să preia sub controlul său Hersonul, care a căzut în mâinile ruşilor la începutul invaziei lansate de preşedintele Vladimir Putin în 24 februarie.

Experții britanici au declarat că forţele ucrainene au stabilit probabil un cap de pod la sud de râul Inguleţ şi au utilizat noua artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a distruge cel puţin trei dintre podurile care traversează Niprul.

"Armata a 49-a rusă, staţionată pe malul de vest al fluviului Nipru, pare acum într-o poziţie foarte vulnerabilă", indică Ministerul britanic al Apărării într-un buletin informativ pe Twitter, adăugând că Herson a fost practic izolat de alte teritorii ocupate de ruşi.

"Pierderea sa ar submina grav tentativele Rusiei de a prezenta ocupaţia drept un succes", menţionează instituţia de apărare a Regatului Unit.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, Oleksii Danilov, atrăsese atenţia anterior într-o postare pe Twitter că Rusia concentrează "un număr maxim de trupe" în direcţia Herson, dar nu a oferit detalii în acest sens.

Consilierul  preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksii Arestovici anunţase şi el că Rusia a procedat la o "redistribuire masivă" de forţe din est în sud în ceea ce a echivalat drept o trecere strategică de la atac la apărare.

Președintele ucrainean a specificat că Ucraina va reconstrui podul Antonivski peste Nipru şi alte puncte de trecere din regiune.

"Facem totul pentru ca forţele de ocupaţie să nu aibă nicio oportunitate logistică în ţara noastră", a declarat preşedintele ucrainean miercuri seara.

Militarii ruși afirmaseră mai devreme că se vor orienta spre montarea unor poduri de pontoane şi la recurgerea de feriboturi pentru a transporta trupele peste fluviu.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie a.c. în ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială" pentru "demilitarizarea" şi "denazificarea" ţării vecine. Ucraina şi aliaţii ei numesc invazia drept o agresiune neprovocată. 

img22005641

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!