ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea privind recensământul populației și locuințelor a fost adoptată de Parlament

12:59 | 28.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Proiectul de lege care stabilește normele generale pentru organizarea și desfășurarea recensămintelor populației și locuințelor a fost votat astăzi de Parlament, în lectură finală, transmite MOLDPRES.

Documentul a fost elaborat de către Biroul Național de Statistică, cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. Acesta are drept scop eficientizarea organizării și desfășurării recensămintelor, prin reducerea resurselor administrative și bugetare necesare. 

Totodată, noua lege reglementează procesul de planificare, colectare, prelucrare, evaluare și diseminare a datelor despre persoane și locuințele acestora, precum și realizarea indicatorilor statistici de recensământ.

De asemenea, documentul prevede că următoarele recensăminte să fie realizate la intervale regulate de timp de cel puțin o dată la 10 ani. Scopul acestora va fi de a oferi informații de interes public despre populație și locuințe – necesare pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor.

Potrivit Biroului Național de Statistică, următorul recensământ se planifică a fi desfășurat în Republica Moldova în anul 2024. Bugetul estimativ al acestuia ar fi de 329,2 milioane de lei (circa 16,4 mln de euro), inclusiv aproximativ 36,8 mln de lei pentru modulul agricol.

img22005643

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!