ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Încasările fiscale de la transmiterea în locațiune a bunurilor imobile au înregistrat o creștere cu peste 20%

15:39 | 28.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Serviciul Fiscal de Stat  (SFS) a anunţat astăzi că, în şase luni ale anului curent, încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile constituie 18,9 milioane lei (circa un milion de euro), în creștere cu 20,1% față de perioada similară a anului trecut, comunică MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, urmare a acțiunilor de conformare voluntară și informare, în perioada de referință au fost identificate 3 048 de persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile.

„La 284 de persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază în sumă de 162,9 mii lei, majorare de întârziere în sumă de 11,4 mii lei și aplicată amendă în mărime de 29,6 mii lei. În total, în semestrul I al acestui an, la Serviciul Fiscal de Stat s-au înregistrat 9 150 de contracte de locațiune/chirie”, indică SFS.

În conformitate cu Codul fiscal, persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi transmit în posesie şi/sau în folosinţă proprietate imobiliară, achită un impozit pe venit în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului. Contractul de locațiune trebuie să fie înregistrat la Serviciul Fiscal de Stat în termen de 7 zile de la data încheierii acestuia. Impozitul se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs.

Foto simbol

img22005651

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!