ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul noului Cod electoral a fost adoptat de Legislativ, în prima lectură

17:19 | 28.07.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Proiectul noului Cod electoral a fost adoptat astăzi de Parlament, în prima lectură. Documentul a fost susținut cu votul a 54 de deputați, transmite MOLDPRES.

Proiectul a fost prezentat de către președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate. „Scopul inițiativei legislative este perfecționarea procedurilor electorale, înlăturarea ambiguităților și contradicțiilor dintre Codul electoral și alte legi, precum și implementarea recomandărilor formulate în rapoartele misiunilor naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor”, a subliniat Stamate.

Printre propunerile autorilor se numără posibilitatea ca, în situații excepționale, cum ar fi pandemie sau stare de urgență, în unele circumscripții electorale, alegerile să fie desfășurate pe parcursul a două zile - sâmbătă și duminică. Acest lucru urmează să fie stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale, cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

De asemenea, documentul reglementează finanțarea activității grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale. Totodată, proiectul de lege stabilește modul de examinare și soluționare a contestațiilor, prin corelarea prevederilor Codului administrativ cu cele ale Codului electoral.

Cu referire la alegerile parlamentare, autorii proiectului propun extinderea până la 111 a numărului maxim de persoane, care pot fi incluse în lista de candidați a unui partid politic sau bloc electoral. De asemenea, lista de candidați va putea fi modificată cu cel târziu zece zile până la data alegerilor.

Documentul mai propune revizuirea condițiilor speciale pentru candidații la funcția de primar. Astfel, vârsta minimă necesară va fi redusă de la 25 la 23 de ani. Totodată, candidații la funcția de edil vor trebui să aibă studii medii generale, studii medii de specialitate sau studii superioare.

Prevederile noului Cod electoral vor fi supuse consultărilor publice, iar ulterior proiectul de lege va fi propus spre adoptare în Parlament, în lectura a doua.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!