ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tema posturilor instalate ilegal a fost reabordată la ședința CUC

18:06 | 28.07.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. O nouă ședință a Comisiei Unificate de Control (CUC) a avut loc astăzi la Bender, informează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare. 

În cadrul reuniunii au fost reluate discuțiile asupra situației în perimetrul Zonei de Securitate (ZS) și a modului în care se respectă actele de bază ale operațiunii de menținere a păcii la râul Nistru. 

Având în vedere că la ședința de astăzi, precum și pe parcursul ultimelor trei luni Comisia nu a aprobat o decizie asupra problematicii posturilor instalate ilegal, și totodată, luând în considerare că luna august e o perioada de pauză în activitatea CUC, Delegația Republicii Moldova a înaintat Comisiei un apel, prin care solicită abținerea părților de la acțiuni unilaterale în măsură să pericliteze activitatea procesului de menținere a păcii în ZS. 

Apelul a fost prezentat în contextul în care anterior, pe parcursul lunii august din anii precedenți, formațiunile militare ale regiunii transnistrene au desfășurat în ZS manevre militare cu implicarea efectivelor și tehnicii militare. 

Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova au sesizat în mod repetat Comisia despre faptul că sunt intimidați și li se restricționează libera circulație în Zona de Securitate, după cum s-a menționat și în comunicatul precedent: https://gov.md/ro/content/comisia-unificata-de-control-sesizata-despre-restrictionarea-de-catre-tiraspol-liberei. 

De asemenea, Comisia a examinat rapoartele Comandamentului Militar Întrunit pentru perioadele 13-19 iulie, și respectiv, 20-26 iulie 2022 în care s-a reflectat prezența începând cu data de 26 aprilie curent a posturilor unilateral instalate de Tiraspol. 

Încercările de a găsi un consens pe problema posturilor ilegale au eșuat din nou din cauza comportamentului distructiv și provocator al delegației transnistrene.

img22005660

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!