ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Exporturile de medicamente din Ucraina au fost reluate în volum de 80%-90%

11:39 | 29.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Exporturile de medicamente din Ucraina au fost reluate în volum de 80%-90%, iar pentru a facilita acest proces Republica Moldova a acceptat ambalajele cu inscripții în limba ucraineană - pe perioada stării de urgență. Declarația a fost făcută de către directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Dragoș Guțu, transmite MOLDPRES.

Potrivit conducerii AMDM, Ucraina întotdeauna a fost un furnizor important de medicamente pentru piața moldovenească, având peste 100 de producători farmaceutici. „Primele două săptămâni de la începutul războiului au fost mai critice, acum se atestă o reluare a exporturilor. Totodată, în contextul războiului, o altă problemă a devenit importul medicamentelor din China și India, care se făcea prin portul din Odesa. În prezent, livrările au fost redirecționate în portul Constanța din România, Salonic din Grecia sau Istanbul din Turcia”, a spus Dragoș Guțu.

Directorul AMDM a precizat că, din cauze logistice, a devenit mai dificilă livrarea medicamentelor din Belarus și Federația Rusă, însă acestea nu sunt în cantități comparabile cu cele din Ucraina. „Costurile logistice suplimentare, cauzate de războiul din Ucraina, nu se răsfrâng direct asupra prețului medicamentelor din două motive: în primul rând, pentru că prețul medicamentului este stabilit pentru un an și nu poate fi modificat, iar al doilea motiv este că industria farmaceutică este una profitabilă și aceste costuri logistice suplimentare pot fi suportate pe moment de producători”, a afirmat Dragoș Guțu.

Conform Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în prezent, peste 4000 de produse farmaceutice sunt înregistrate în nomenclatorul de stat al Republicii Moldova, iar 60% din medicamentele esențiale au rămas la nivelul prețurilor de anul trecut. 

Foto: Guvern

img22005680

img22005680

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!