ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Furnizorii vor fi obligați prin lege să stocheze gaze pentru cel puțin două luni

13:09 | 29.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul a adoptat astăzi, în lectură finală, proiectul de lege ce prevede obligativitatea creării stocurilor de gaze naturale, transmite MOLDPRES.

Scopul modificărilor legislative este asigurarea cadrului normativ necesar pentru o gestionare eficientă a unor eventuale situații excepționale în sectorul gazelor naturale și atenuarea consecințelor acestora.

Potrivit documentului, furnizorul va fi obligat să stocheze în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă. În caz contrar, acesta va fi pasibil sancționării.

Totodată, se instituie cadrul juridic necesar pentru asigurarea transparenței pe piața angro a gazelor naturale, pentru a se exclude abuzurile sau acțiunile de manipulare.

De asemenea, proiectul prevede introducerea în legislația penală a două infracțiuni economice noi: manipularea pe piața gazelor naturale și utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate pe piața gazelor naturale. Agenției Naționale de Reglementare în Energetică îi vor fi atribuite mijloacele necesare pentru a interveni în mod prompt pentru prevenirea și contracararea acțiunilor de manipulare a pieței și de abuz.

În prezent, legislația Uniunii Europene solicită statelor membre crearea stocurilor de gaze naturale. La data de 27 iulie, nivelul de stocare a gazelor pentru rezervă în UE a constituit 67,8%, iar până în noiembrie 2022 acesta trebuie să ajungă la 95%.

Foto simbol

img22005686

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!