ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 95 de ani de la nașterea academicianului Silviu Berejan

08:51 | 30.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 95 de ani de la naşterea lui Silviu Berejan, lingvist, savant, organizator al ştiinţei, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membru de onoare al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan” al Academiei Române, notează MOLDPRES.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, Silviu Berejan a fost un om de știință devotat și foarte cunoscător în materie de lingvistică. ”Apreciez în special curajul lui cu care a spus adevărul despre limba română, despre ființa noastră, despre valorile noastre. În momentele decisive a fost vertical, cu o conștiință foarte clară și cu adevărul suprem – că vorbim limba română și că așa trebuie să mergem în Europa”,  a constatat academicianul Mihai Cimpoi.

Silviu Berejan s-a născut la 30 iulie 1927 în satul Bălăbănești, raionul Criuleni. În 1952 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. În 1972 a susținut teza de doctor habilitat în filologie, iar în 1979 a devenit profesor universitar. În 1989 a fost ales membru corespondent, și în 1992 – membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. A fost Academician coordonator al Secției de Științe Socioumane (1991-1995) și director (1995-2000) al Institutului de Lingvistică al AȘM. În perioada 1988-2006 semnează circa 100 de articole de publicistică lingvistică privind statutul limbii române din Republica Moldova.

De asemenea, a fost președinte al Consiliului științific specializat pentru conferirea gradelor științifice de doctor și doctor habilitat în filologie (1988-1991), președinte al Comisiei de Expertiză a Consiliului Național de Acreditare și Atestare al Republicii Moldova (din 1992). A pregătit 16 doctori și 5 doctori habilitați în științe filologice. A participat cu rapoarte și comunicări la circa 200 de conferințe științifice naționale și internaționale (în Austria, Canada, Cehia, Franța, Georgia, Germania, Italia, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Spania, Ucraina, Ungaria ș.a.). Este fondator al școlii moldovenești de lexicologie și semantică lingvistică. Autor a peste 450 de lucrări științifice și științifico-didactice, publicate atât în țară, cât și în străinătate, inclusiv trei monografii și patru dicționare. A fost decorat cu ”Ordinul Republicii” și cu Medalia AȘM ”Dimitrie Cantemir”.

Silviu Berejan s-a stins din viață la 10 noiembrie 2007, la Chișinău. A fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe str. Armenească din capitală.

img22005708

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!