ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ilie Ilaşcu a împlinit 70 de ani

09:45 | 30.07.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Patriotul român Ilie Ilaşcu a împlinit astăzi 70 de ani. Fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fost senator român în două legislaturi, el s-a remarcat prin susţinerea cauzei reîntregirii neamului românesc de dincolo şi de dincoace de Prut, fiind unul din întemeietorii Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia. Lupta pentru idealul său i-a adus, însă, o condamnare iniţială la moarte, transformată în detenţie politică grea, timp de nouă ani, în închisoarea de la Tiraspol, transmite MOLDPRES.

Ilie Ilaşcu s-a născut la 30 iulie 1952, la Taxobeni, în prezent raionul Făleşti. Este absolvent al Universităţii Agrare de Stat, Facultatea de Economie. A fost economist-şef la Institutul de cercetări ştiinţifice „Dnestr” de la Tiraspol şi ofiţer al Armatei Sovietice.

Este unul din fondatorii Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia (1988-1992), înfiinţată în contextul în care, la acel moment, din cei peste 200 de mii de locuitori ai Tiraspolului, 35 de mii erau de etnie română (moldoveană) – adică circa 17%, şi care nu aveau nicio şcoală, nicio grădiniţă în limba română, toate cele 19 unităţi de învăţământ din Tiraspol fiind cu predare în limba rusă.

A fost preşedinte al Frontului Popular din Moldova – Filiala Tiraspol din anul 1989 până în 1992, an în care organizaţia a fost lichidată de forţele separatiste transnistrene.

În 1992 Ilaşcu a participat la luptele armate de la Nistru, în calitate de comandant al unor trupe cu destinaţie specială ale Ministerului Securităţii Naţionale din Republica Moldova. Ilaşcu şi unitatea sa specială au luptat în spatele frontului şi au adus mari pierderi Armatei a 14 a Federaţiei Ruse şi bandelor de cazaci veniţi să lupte în Transnistria împotriva moldovenilor.

Între 2 şi 4 iunie 1992, Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov-Popa, Petru Godiac şi Valeriu Garbuz au fost arestaţi la domiciliile lor de la Tiraspol de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei URSS, fiind acuzaţi de autorităţile transnistrene de crime de război şi acţiuni de terorism.

Procesul de judecată a fost considerat inechitabil, deoarece de-a lungul lui nu s-a respectat prezumţia de nevinovăţie şi pe parcursul căruia au fost administrate probe prefabricate pentru susţinerea acuzaţiilor. Astfel, membrii “grupului Ilaşcu” au fost condamnaţi, în fapt, pentru “delictul” de a fi luptat pentru independenţa şi integritatea teritorială a ţării lor de baştină – Republica Moldova -, succesoarea de drept a Republicii Socialiste Sovietice Moldova, devenită stat independent în anul 1991.

 

img22005718

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!