ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Europa a raportat primele decese la bolnavi de variola maimuței

11:00 | 30.07.2022 Categorie: Externe

Madrid, 30 iul. /MOLDPRES/. Autoritățile din Spania și Brazilia au anunțat, vineri, 29 iulie, la interval de câteva ore, moartea mai multor persoane care fuseseră infectate cu variola maimuței. Nu se știe încă, totuși, dacă variola maimuței a fost cauza deceselor, în condițiile în care persoanele în cauză sufereau și de alte afecțiuni. Sunt primele decese înregistrate în afara continentului african, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

La nivel mondial crește la șapte numărul de decese înregistrate din luna mai, primele cinci fiind raportate în Africa, unde boala este endemică şi a fost detectată pentru prima dată la om în 1970.

Un bărbat de 41 de ani, bolnav de variolă, a murit joi la Belo Horizonte, Brazilia, a anunţat, vineri, Secretariatul de Stat pentru Sănătate din statul Minas Gerais. „El era monitorizat în spital pentru alte afecţiuni clinice grave”, potrivit unui comunicat.

„Este important de subliniat că avea comorbidităţi grave pentru a nu provoca panică în rândul populaţiei. Mortalitatea (n. red. - a acestei boli) rămâne foarte scăzută”, a declarat un responsabil din domeniul sănătăţii, care a explicat că pacientul urma un tratament pentru cancer.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, primul deces al unui pacient infectat cu această boală în Spania, o premieră în Europa, fără a preciza nici cauza, nici data decesului. Cu 4.298 de cazuri înregistrate, Spania este una dintre ţările cu cele mai multe cazuri de variola maimuţei din lume.

Sâmbăta trecută, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că variola maimuţei este o urgenţă sanitară globală și a anunțat cel mai înalt nivel de alertă, după ce aproximativ 16.000 de cazuri, dintre care cinci mortale, au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa, unde boala nu era endemică.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!