ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au condamnat declarațiile rasiste ale lui Victor Orban

15:34 | 30.07.2022 Categorie: Externe

Strasbourg, 30 iul. /MOLDPRES/. O declarație comună a liderilor grupurilor politice din Parlamentul European (PE) prin care sunt condamnate declarațiile rasiste ale premierului ungar Victor Orban a fost adoptată vineri, 29 iulie, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

"Noi, liderii grupurilor politice din PE, condamnăm cu putere recenta declaraţie deschis rasistă a prim-ministrului Orban despre faptul că nu doreşte ca (europenii) să devină 'popoare cu rasă mixtă'. Astfel de declaraţii inacceptabile, care reprezintă în mod clar o încălcare a valorilor noastre, prevăzute şi în tratatele UE, nu-şi au locul în societăţile noastre", se menţionează în comunicatul adoptat de Conferinţa Preşedinţilor, din care fac parte liderii de grupuri şi preşedintele PE.

"Regretăm, de asemenea, profund, persistenţa în apărarea acestor declaraţii de neiertat a prim-ministrului Orban cu alte ocazii. Rasismul şi discriminarea, în toate formele, trebuie condamnate fără echivoc şi combătute eficient la toate nivelurile", mai afirmă liderii de grupuri din PE în declaraţia postată pe site-ul instituţiei.

"Facem apel la Comisie şi Consiliu să condamne urgent această declaraţie în termenii cei mai puternici. De asemenea, reiterăm apelurile PE la Consiliul UE de a emite în cele din urmă recomandările sale către Ungaria în cadrul procedurii de la articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene, abordând de asemenea noile evoluţii care afectează statul de drept, democraţia şi drepturile fundamentele, şi să stabilească faptul că există un risc clar de încălcare de către Ungaria a valorilor la care se face trimitere în articolul 2", mai pledează liderii de grupuri din PE.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European reamintesc că statele membre au obligaţia de a acţiona împreună şi de a pune capăt tuturor atacurilor la valorile stipulate la articolul 2 al Tratatului UE şi cer ca această chestiune să fie inclusă pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului European.

"Îndemnăm Comisia să trateze cu prioritate procedurile de infringement în derulare pentru încălcarea de către Ungaria a reglementărilor UE care interzic rasismul şi discriminarea şi să utilizeze pe deplin instrumentele la dispoziţia sa pentru a aborda încălcările valorilor prevăzute la articolul 2. De asemenea, salutăm decizia Comisiei de a declanşa mecanismul de condiţionare a fondurilor UE de respectarea statului de drept împotriva Ungariei şi aşteptăm paşii următori în această procedură, după a doua scrisoare trimisă pe 20 iulie. Ne reiterăm apelul la Comisie de a se abţine să aprobe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a Ungariei până la îndeplinirea tuturor criteriilor relevante", mai solicită liderii de grupuri.

"Ne folosim de această oportunitate pentru a reitera că nu este loc pentru rasism, discriminare şi incitare la ură în societăţile noastre. Facem apel la noi acţiuni ale guvernelor UE şi la nivel comunitar, inclusiv împotriva normalizării tot mai mari a rasismului şi xenofobiei, şi subliniem necesitatea unui mecanism de monitorizare şi tragere la răspundere pentru a asigura aplicarea eficientă a legislaţiei şi politicilor antirasism ale UE", mai menţionează comunicatul Conferinţei Preşedinţilor.

Foto: cnn.com

img22005724

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!