ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Legislativ activează 50 de grupuri parlamentare de prietenie

18:14 | 30.07.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Un număr de 50 de grupuri parlamentare de prietenie cu alte țări sunt constituite în Parlamentul de legislatura a XI-a. Cel mai numeros dintre ele este cel cu România, care reunește 53 de parlamentari, mai mult de jumătate din numărul total de deputați, informează MOLDPRES.

Direcția comunicare și relații publice a Legislativului a relatat că, în premieră, în Parlamentul de legislatura a XI-a, a fost creat grupul de prietenie a țării noastre cu Statul Qatar. De asemenea, Grupul de prietenie cu ţările Europei de Sud-Est a fost desființat, fiind create în loc grupuri de prietenie cu fiecare stat în parte din regiunea Europei de Sud-Est: Republica Albania, Republica Macedonia de Nord, Republica Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina.

De menționat că, în prezent, 37 de țări au creat grupuri parlamentare de prietenie cu Republica Moldova.

Prin intermediul grupurilor de prietenie, Parlamentul fortifică relațiile de cooperare în diverse domenii cu alte țări și dezvoltă dialogul pe subiecte de interes comun. În prima jumătate a anului curent, au fost organizate cinci întrevederi online și patru vizite pe dimensiunea grupurilor parlamentare de prietenie.

Primele grupuri de prietenie în Parlamentul Republicii Moldova au fost constituite în anul 1994. Atunci, printr-o Hotărâre a Legislativului, au fost create 25 de grupuri de prietenie.

img22005726

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!