ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noua doctrină navală a lui Putin prezintă SUA ca principal rival al Rusiei

15:21 | 31.07.2022 Categorie: Externe

Sankt Petersburg, 31 iul. /MOLDPRES/. Șeful statului rus, Vladimir Putin a semnat duminică, 31 august o nouă doctrină navală ce prezintă Statele Unite ca principal rival al Rusiei şi stabileşte ambiţiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica şi în Marea Neagră, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

De Ziua Flotei Militare ruse, în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de ţarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe Petru pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă şi a crescut poziţia globală a statului rus.

Putin a ţinut un scurt discurs în care a promis livrarea a ceea ce el a prezentat drept rachete de croazieră hipersonice unice Zircon, avertizând că Rusia are puterea militară de a învinge orice potenţial agresor.

Liderul de la Kremlin  a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabileşte obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambiţiile sale de "mare putere maritimă" care se extind asupra întregii lumi.

Conform doctrinei, principala amenințare pentru Rusia este "politica strategică a Statelor Unite de a domina oceanele lumii" şi apropierea alianţei militare NATO de graniţele rusești.

Moscova îşi poate folosi forţa militară în mod corespunzător situaţiei în oceanele lumii când alte puteri "soft", precum instrumente diplomatice şi economice, vor fi epuizate, declară doctrina.

Președintele rus nu a menţionat conflictul din Ucraina în timpul discursului său, dar doctrina militară prevede o "cuprinzătoare întărire a poziţiei geopolitice a Rusiei" în Marea Neagră şi Marea Azov.

Doctrina stabileşte de asemenea Oceanul Arctic, despre care Statele Unite au declarat în mod repetat că Rusia încearcă să îl militarizeze, ca zonă de o importanţă deosebită pentru Rusia.

Suprafața totală a litoralului Rusiei de 37.650 km, care se întinde de la Marea Japoniei până la Marea Albă, include de asemenea Marea Neagră şi Marea Caspică.

Șeful statului rus a mai declarat că livrarea rachetelor de croazieră hipersonice Zircon către fregata Amiral Gorşkov va începe în câteva luni. Locaţia desfăşurării lor va depinde de interesele Rusiei, a spus el.

"Lucrul cheie aici este capabilitatea marinei ruse (...). Să fie capabilă să răspundă cu viteza fulgerului tuturor celor care hotărăsc să ne încalce suveranitatea şi libertatea", a declarat el.

Noul armament, în special armele hipersonice pot zbura cu o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului şi Rusia a efectuat anul trecut teste de lansare a rachetelor Zircon de pe nave de război şi submarine.

Guvernatorul Sevastopolului Mihail Razvojaev a anunţat duminică, dimineața, că forţele ucrainene au lovit cartierul general al Flotei Ruse la Marea Neagră în acest oraş-port deţinut de Rusia duminică dimineaţă devreme și au rănit cinci membri ai personalului.

Foto: icds.ee

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!