ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zelenski spune că este „prea devreme” ca ucrainenii să se bucure de reluarea exporturilor de cereale

07:22 | 02.08.2022 Categorie: Externe

Kiev, 2 aug. /MOLDPRES/. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că este „prea devreme” pentru ca ucrainenii să se bucure de reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa. „Să vedem dacă securitatea va fi cu adevărat garantată”, a argumentat liderul de la Kiev, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

„În momentul de faţă este prea devreme pentru a trage concluzii şi a face previziuni”, a declarat Volodimir Zelenski.

„Să aşteptăm să vedem cum va funcţiona acordul şi dacă securitatea va fi cu adevărat garantată”, a adăugat șeful statului ucrainean.

Un vas încărcat cu 26.000 de tone de porumb a părăsit portul Odesa, la Marea Neagră, spre Tripoli în Liban, în conformitate cu un acord internaţional supervizat de ONU şi care vizează atenuarea crizei alimentare globale.

„Portul a redevenit operaţional, exporturile s-au reluat, putem spune că acesta este un prim semnal pozitiv că vom putea opri criza alimentară mondială", a adăugat preşedintele ucrainean.

„Este responsabilitatea partenerilor noştri, în special a Naţiunilor Unite şi Turciei” să garanteze siguranţa acestor livrări, a insistat el.

Pe 22 iulie la Istanbul, Ucraina și  Rusia au semnat  cu ONU şi Turcia un acord de deblocare a exporturilor de cereale în faţa riscului de foamete în lume. Cei doi beligeranți au parafat două texte identice, dar separate, la cererea ucrainenilor care au refuzat să semneze cu ruşii.

La scurt timp, mai multe rachete ruse au vizat portul Odesa.

Foto: telegram

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!