ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu primarii din raionul Criuleni

14:31 | 02.08.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții autorităților publice locale din raionul Criuleni. Discuția s-a axat pe acțiunile Executivului, orientate spre soluționarea problemelor din localități, dar și gestionarea crizelor care continuă să afecteze Republica Moldova, în urma războiului din Ucraina, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șefa Executivului a vorbit despre situația energetică din țară, menționând că autoritățile sunt în continuă căutare a unor soluții viabile pentru asigurarea cetățenilor cu lemne, păcură, cărbune și gazele naturale, la un preț cât mai avantajos. Pentru a diminua impactul creşterii preţurilor la energie asupra consumatorilor vulnerabili, a fost creat Fondul de reducere a vulnerabilității energetice care va permite acordarea în factură a compensațiilor lunare pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și energie termică, precum și a unei subvenții pentru înlocuirea electrocasnicelor depășite tehnic. În același timp, în următoarea perioadă Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va prezenta un plan privind pregătirea pentru sezonul rece.

Potrivit premierului, chiar dacă autoritățile sunt concentrate pe depășirea crizelor, dezvoltarea regională și asigurarea accesului cetățenilor la infrastructură socială de calitate și la servicii publice, rămâne a fi una dintre prioritățile Executivului. Astfel, serviciile publice electronice au devenit mai accesibile pentru oamenii de la sate, datorită lansării Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS), iar recent a fost lansat serviciul MDelivery, care permite livrarea documentelor la domiciliu, și platforma e-APL, care va contribui gestionarea eficientă a activităților la nivel local. În mod special, prim-ministrul s-a referit la Programul Național de Dezvoltare Locală „Satul European”, în raionul Criuleni primăriile au câștigat 18 proiecte, în valoare totală de 134 milioane de lei,  iar primarii au menționat numeroasele beneficii ale acestuia pentru localnici, dar și pentru funcționarii din primării care capătă o nouă experiență în implementarea proiectelor.

În context, primarii au salutat acțiunile lansate de Executiv în vederea dezvoltării localităților, dar și reformării sectoarelor cheie. De asemenea, reprezentanții APL s-au referit la problemele cu care se confruntă localitățile pe care le conduc. Printre acestea s-au regăsit subiecte ce țin de delimitarea masivă a terenurilor, accesul la apa din iazuri pentru irigare, dar și simplificarea procedurii de vânzare a loturilor de teren aflate în gestiunea primăriilor. Natalia Gavrilița a menționat că a început un amplu proces de revizuire și analiză funcțională a activităților mai multor agenții de stat, iar în urma acestuia tergiversarea proceselor birocratice va fi soluționată.

Foto: Guvern

img22005795

img22005795

img22005795

img22005795

img22005795

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!