ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

09:00 | 03.08.2022 Categorie: Comunicate

Modul de aplicare a prevederilor legale privind plafonarea dobânzilor și plăților la serviciile financiare nebancare, examinat la CNPF

Chişinău, 3 aug. /MOLDPRES/. O ședință de lucru cu participarea reprezentanților Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) a avut loc marți, 2 august curent, la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

Subiectele puse în discuție s-au axat pe modul de aplicare uniformă a prevederilor legale privind plafonarea dobânzilor și plăților la serviciile financiare nebancare, de către ambele autorități, prin prisma noilor reglementări intrate în vigoare. În particular, este vorba de noile amendamente la Legea nr. 1/2018 operate prin Legea nr. 93/2022 pentru modificarea unor acte normative (în vigoare din 29.05.2022).

Participanții la ședință au discutat despre particularitățile specifice procesului de examinare și de soluționare a petițiilor depuse de către consumatori, de constatare a încălcărilor comise de unele entități, dar și aspectele ce țin de oportunitatea standardizării clauzelor contractuale de acordare a creditelor nebancare, transparentizarea maximă a costurilor stabilite în contractele de credit/leasing financiar, inclusiv necesitatea unor măsuri de responsabilizare a consumatorilor de împrumuturi nebancare întru evitarea situațiilor de împovărare excesivă.

Un subiect de interes comun pentru ambele autorități, cât și pentru consumatorii de servicii nebancare, abordat în cadrul ședinței, s-a referit la elaborarea și punerea în aplicare a simulatorului unic de calcul a dobânzii anuale efective pentru creditele acordate consumatorilor.

În context, vicepreședintele CNPF, Vitalie Lemne, a informat că autoritatea de supraveghere nebancară a elaborat și expediat o scrisoare, cu titlu consultativ, în adresa organizațiilor de creditare nebancară, în care aduce explicații cu privire la aplicarea noilor reglementări intrate în vigoare (Legea nr. 93/2022), care este accesibilă la următorul link: https://bit.ly/3QfVY49

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!