ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia transmite că ar fi de acord la negocieri de pace cu Ucraina

11:30 | 03.08.2022 Categorie: Externe

Berlin, 3 aug. /MOLDPRES/. Fostul cancelar german și actualul prieten al lui Putin, Gerhard Schroeder, a afirmat astăzi că Rusia vrea o soluţie negociată la războiul din Ucraina, iar acordul de luna trecută privind transportul cerealelor ar putea oferi o cale de progres, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

"Vestea bună este că Kremlinul doreşte o soluţie negociată", a declarat Schroeder într-un interviu acordat săptămânalului Stern şi posturilor RTL/ntv, menţionând că s-a întâlnit cu Putin săptămâna trecută la Moscova.

"Acordul privind cerealele este un prim succes, poate acesta ar putea fi extins treptat la o încetare a focului", a spus fostul cancelar.

Marți seara, o primă încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, a ajuns la Istanbul, fiind primul export autorizat în virtutea acordului semnat pe 22 iulie la Istanbul între Ucraina şi Rusia, datorită unei medieri a Turciei şi sub egida ONU, pentru a debloca porturile ucrainene şi a uşura presiunea asupra pieţelor agricole.

Fostul cancelar german a mai apreciat în interviul de miercuri că se pot găsi, în timp, soluţii la probleme cruciale cum este Crimeea, "poate nu peste 99 de ani, ca în cazul Hong Kongului, ci în generaţia următoare".

Schroeder mai transmite că există păreri că o alternativă la aderarea Ucrainei la NATO ar putea fi neutralitatea militară, ca în cazul Austriei.

Cu privire la viitorul regiunii Donbas din estul Ucrainei, situaţia este însă mai complicată. "Va trebui să se găsească o soluţie bazată pe modelul cantonal elveţian", a spus Schroeder, adăugând că trebuie văzut dacă Putin ar accepta revenirea la o "linie de contact" corespunzătoare situaţiei dinaintea războiului, în cazul unei încetări a focului.

Fostul cancelar al Germaniei între 1998 şi 2005 a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să-l condamne pe Vladimir Putin, pe care îl numeşte în continuare prieten apropiat. El a afirmat că o distanţare acum de liderul rus nu ar contribui la reglementarea situaţiei.

Gerhard Schroeder, susţinător al gazoductului Nord Stream, care transportă gaz rus în Germania via Marea Baltică, este preşedintele comitetului acţionarilor Nord Stream AG, operatorul conductei deţinute majoritar de gigantul rus Gazprom. Confruntat cu un val de critici, în luna mai fostul cancelar a demisionat din consiliul de administraţie al companiei publice ruse Rosneft şi a refuzat să intre în consiliul de administraţie al Gazprom.

Foto: ft.com

img22005825

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!