ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polonia va susține cinci orașe din nordul țării în programele de revitalizare urbană

12:13 | 03.08.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 aug. /MOLDPRES/. Orașele Otaci, Dondușeni și Râșcani vor beneficia de suport din partea Poloniei în elaborarea programelor de revitalizare urbană (PRU), iar orașele Ocnița și Sângerei vor avea suportul experților în vederea actualizării PRU existente.  Reprezentanţii acestor localităţi s-au întrunit ieri pentru a definitiva planul de acţiuni pentru perioada următoare, transmite MOLDPRES.

Elaborarea și actualizarea PRU pentru cele cinci orașe din nordul țării se va desfășura în cadrul proiectului „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova.

Potrivit ADR Nord, în următoarele zile, în cele cinci orașe urmează să fie create comitetele de coordonare a procesului de elaborare a PRU, care vor beneficia de suport metodologic. Săptămâna viitoare, ADR Nord va organiza şi primele vizite de lucru în orașele vizate.

„Unul dintre obiectivele specifice ale noului proiect constă în sprijinirea celor cinci orașe în procesul de revitalizare urbană. Datorită noilor PRU elaborate sau actualizate, orașele vor fi eligibile pentru finanțarea proiectelor de revitalizare urbană din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, din Fondul de Sinergie, precum și din alte surse de finanțare disponibile”, a declarat directorul ADR Nord, Maria Prisacari.

Procesul de facilitare a dezvoltării centrelor urbane în Regiunea de Dezvoltare Nord a demarat în anul 2017, odată cu lansarea proiectului „Sprijinirea administrației publice din Republica Moldova în implementarea politicii regionale prin dezvoltarea urbană integrată și durabilă”, finanțat în cadrul Programului polonez de asistență străină al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone. În urma implementării proiectului, opt orașe din nordul țării au elaborat și dezvoltat PRU în care sunt propuse soluții de revitalizare urbană în funcție de nevoile existente.  În Regiunea de Dezvoltare Nord circa 37% din populație trăiește în mediul urban, fiind concentrată în 20 de centre urbane, dintre care trei municipii.

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!