ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău şi Bălți s-au înregistrat acumulări de poluanți în aer

15:38 | 03.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 3 aug. /MOLDPRES/. Influența fronturilor atmosferice, lipsa stratului de reținere și vântul din nord-vest moderat au contribuit în ultimele 24 de ore la acumularea poluanților în aer, în special la Chişinău şi Bălţi, conform Agenţiei de Mediu din Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, depășiri ale normelor sanitare s-au atestat în municipiul Chișinău, îndeosebi în locurile cu ambuteiaj a transportului auto. Concentrația maximă momentană a depăşit norma sanitară în mun. Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,1-1,4 ori, str. Grenoble, Fântânilor, la ora 13.00, 19.00 (2 august), 7.00 (3 august).

Respectiv, concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită: în mun. Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,2 ori, fenol – de 1,04 ori, aldehidă formică – de 2,1 ori; în mun. Bălți pentru dioxid de azot – de 1,3 ori, aldehidă formică – de 1,4 ori.

Conform datelor colectate de la punctele de măsurare în regim manual și stațiile automate pe teritoriul ţării, valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama s-au încadrat în limitele normei admisibile.

„În intervalul 3-4 august, caracterul instabil al vremii, lipsa straturilor de reținere, influența fronturilor atmosferice, ploile prognozate și vântul din nord-vest moderat, izolat cu intensificări de până la 15-18 m/s, vor contribui la dispersia poluanților din aer. Nu sunt excluse depășiri ale normelor sanitare pentru perioade scurte de timp”, rezumă un comunicat al Agenţiei de Mediu.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!