ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Institutul „Selecţia” din Bălţi a obţinut în acest an recolte de peste 9 tone de grâu pe hectar

08:26 | 04.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți a obținut în acest an recolte de peste nouă tone de grâu la hectar, în cadrul unei cercetări efectuate pe loturile experimentale împreună cu Universitatea Tehnică din München (Germania), transmite MOLDPRES.

Studiul a inclus şapte soiuri și un hibrid, fiind amplasate într-un asolament cu şase câmpuri, cu aplicarea îngrășămintelor minerale și organice. Totodată, a fost efectuată irigarea prin aspersiune în două reprize: imediat după semănat și în faza vegetației de primăvară cu norma de irigare de 600 m3/ha în ambele cazuri.

„Cea mai mare productivitate, de 9,09 t/ha, a înregistrat soiul Meleag, creat de ICCC „Selecția”. Acesta a fost urmat de Kuialnik și Pisanca, care au avut un randament de 8,71 și, respectiv, 8,44 t/ha. Recoltele obținute de la celelalte soiuri incluse în cercetare au fost: Ursita – 7,94, Kometus - 7,76, Talisman - 7,58 și Akteur - 6,88 t/ha. Producția hibridului de origine germană „Hybery F1” în condițiile din stepa Bălți a constituit 7,98 t/ha”, potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Scopul cercetării a fost de a evalua comportamentul și productivitatea diferitelor soiuri și hibrizi de grâu de toamnă de origine autohtonă, din Germania, România și Ucraina, cultivate în corespundere cu recomandările tehnologice și cu folosirea irigării. Cercetarea a urmărit și evidențierea avantajelor și dezavantajelor soiurilor și hibrizilor testați pentru a fi aduse la cunoștința producătorilor și luate în considerație la producere.

În condițiile prielnice ale anului trecut, recolta medie de grâu obținută de producătorii agricoli din țara noastră a fost de 4,5 t/ha, iar în condițiile anului 2022, recolta medie se estimează la 2,5-3,5 t/ha.

Foto: MAIA

img22005852

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!