ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biroul de Reintegrare a prezentat date privind volumul importului de mărfuri în regiunea transnistreană

10:48 | 04.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Biroul Politici de Reintegrare a prezentat astăzi date privind volumul importului de mărfuri în regiunea transnistreană, în primul semestru al anului curent, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, informațiile au fost prezentate în urma unor acuzații venite în luna aprilie curent din partea Tiraspolului precum că autoritățile de la Chișinău ar fi aplicat restricționări comercial-economice. Chișinăul a calificat acuzațiile drept „nefondate și lipsite de date veridice probate”.

Astfel, în regiunea transnistreană a fost importată 20,42% din totalul de carne congelată și organe comestibile proaspete, refrigerate și congelate. Totodată, în regiune au fost importate 17,66% din totalul de pește și fructe de mare vii, proaspete, congelate și 10,40% din totalul de benzină.

Conform Biroului Politici de Reintegrare, coraportul unor cifre de bunuri importate cu numărul locuitorilor cu domiciliu permanent în raioanele de est ale țării evidențiază o diferență la unele categorii de mărfuri de 2-3 ori mai mare comparativ cu malul drept al Nistrului, ceea ce denotă că acele bunuri nu sunt consumate exclusiv în regiune, ci pătrund și pe alte piețe de consum.

De asemenea, în anul curent se observă o creștere a cererii de bunuri achiziționate de pe malul drept al Nistrului, iar companiile din regiune ce desfășoară operațiuni comercial-economice externe, conform rigorilor legislației naționale în vigoare, continuă să beneficieze de un șir de facilități fiscal-vamale.

Foto: cenzura.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!